Kini kewujudan kedai makan ibarat “cendawan tumbuh selepas hujan”. Hal ini jelas menyokong pendapat dan pandangan serta kajian yang mengatakan bahawa perniagaan berasaskan makanan merupakan antara perniagaan yang dijamin akan mendatangkan keuntungan.
Selain itu, tidak kurang juga hebatnya isu harga makanan terlalu mahal sehingga kadang kala betul-betul “cekik darah”. Namun, kebiasaannya pelanggan tidak akan komen apa-apa sekiranya harga yang mahal diiringi dengan makanan yang memuaskan, Walaupun kedai-kedai makan meletakkan harga yang luar biasa, pelanggan melihat itu dari sudut yang berbeza. Walau apapun, pengusaha patut juga ada kesedaran pada diri sendiri dengan menilai tahap makanan mereka. Adakah menu yang dihidangkan betul-betul menepati citarasa pelanggan atau istimewa untuk diraikan pelanggan? Sekiranya ya, percayalah bahawa pelanggan tidak akan kisah dengan harga yang ditawarkan selagi boleh diterima akal. Namun, jika sebaliknya pula pengusaha perlulah muhasabah diri sebelum menanti hari-hari kejatuhan perniagaan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment