Saturday, January 16, 2010

Kerabu

1. Cara mengurangkan rasa pedas kerabu
Untuk mengurangkan rasa pedas pada kerabu, masukkan beberapa potong tomato dan tumbuk bersama-sama. Ia tidak akan menjadi terlalu pedas malah anda tidak perlu lagi menambah banyak air untuk menjadikan kuantitinya lebih banyak

2. Mengurangkan rasa pahit pucuk mengkudu
Pucuk mengkudu memang pahit jika tidak disediakan dengan betul dalam hidangan kerabu. Untuk mengurangkan rasa pahit pucuk mengkudu, ia perlu dihiris halus sebelum direndam dalam air garam selama setengah jam. Kemudian diramas sedikit sehingga keluar air. Akhir sekali, toskan dan barulah boleh dibuat kerabu.

3. Agar kerabu lebih berkhasiat
Menggunakan minyak bijan dapat menambah khasiat kerabu di samping sayur-sayuran yang digunakan. Selain itu, madu dan kismis juga boleh ditambah ke dalam kerabu.

No comments:

Post a Comment