Bahan-bahan:
Bahan A :
300gm sotong (potong cincin dan direbus)
Bahan B : dihiris nipis
1 ulas bawang besar merah
1 batang serai
5 biji cili api
2 biji cili merah
Bahan C :
5 urat kacang panjang
(dipotong dalam anggaran 1-2 cm)
1 biji tomato (dipotong kecil)
Segenggam daun ketumbar
Bahan D :
1 sudu besar sos ikan
1 biji limau nipis (diperah dan diambil jusnya)
Sedikit gula merah yang telah dicairkan
dengan air
Garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Bahan A direbus dahulu hingga masak dan kemudian di Ketepikan.
2. Bancuhkan bahan D.
3. Setelah itu masukkan semua bahan A, bahan B, bahan C dan juga bahan D yang siap dibancuh ke dalam satu bekas. Gaulkan hingga rata.
4. Untuk menambahkan rasa masam atau manis bolehlah ditambah dengan air perahan limau nipis atau sedikit garam.
Saturday, January 16, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment