Bahan A :
300gm sotong (potong cincin dan direbus)
Bahan B : dihiris nipis
1 ulas bawang besar merah
1 batang serai
5 biji cili api
2 biji cili merah
Bahan C :
5 urat kacang panjang
(dipotong dalam anggaran 1-2 cm)
1 biji tomato (dipotong kecil)
Segenggam daun ketumbar
Bahan D :
1 sudu besar sos ikan
1 biji limau nipis (diperah dan diambil jusnya)
Sedikit gula merah yang telah dicairkan
dengan air
Garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Bahan A direbus dahulu hingga masak dan kemudian di Ketepikan.
2. Bancuhkan bahan D.
3. Setelah itu masukkan semua bahan A, bahan B, bahan C dan juga bahan D yang siap dibancuh ke dalam satu bekas. Gaulkan hingga rata.
4. Untuk menambahkan rasa masam atau manis bolehlah ditambah dengan air perahan limau nipis atau sedikit garam.
No comments:
Post a Comment