Monday, February 22, 2010

Indonesia: Jawa Tengah dan Jawa Barat

Jawa Tengah

Di Jawa Tengah, nasi adalah makanan ruji. Selain itu, ubi kayu kering atau lebih dikenali sebagai “gaplek” juga banyak dihidangkan sebagai makanan ruji. Sayur pula kurang popular penggunaannya dalam kebanyakkan masakan di Jawa Tengah. Hasilan laut seperti ikan (sama ada segar ataupun dikeringkan) adalah popular di sini, terutamanya di kawasan populasi persisir pantai. Ikan air tawar pula tidak banyak diaplikasikan sebagai hidangan, ikan keli yang lebih dikenali sebagai lélé. Lélé biasanya akan digoreng dan dihidangkan bersama cili dan juga sayuran yang dijadikan ulam.


Jawa Barat

Orang-orang yang tinggal di Jawa Barat dipanggil orang Sunda. Makanan masyarakat ini adalah amat menarik untuk kita terokai. Asas kepada masakan masyarakat ini adalah samabl dadak (cili dan juga bahan-bahan lain yang dikisar halus). Tanpa sambal dadak, hidangan masyarakat Sunda adalah tidak lengkap. Selain itu, masyarakat Sunda juga banyak makan sayur-sayuran dan ia biasanya dibuat ulam (dipanggil “lalap” atau “lalapan”). Sayur-sayuran seperti timun, tomato, kubis banyak dibuat “lalapan”. “Lalapan” biasanya di padankan atau dimakan bersama-sama sambal dadak.

No comments:

Post a Comment